fbpx
Historie

De voksne kan også være bange…

Da jeg i sommeren 2018 blev inviteret til det store USA af Subaru Rally Team USA for at hjælpe svenske Patrik Sandell til Nitro World Circus, havde jeg en enestående oplevelse af hvordan voksne, professionelle og velbetalte sportsfolk også kan blive ramt af følelser.

Nitro Circus er lidt vildere end almindeligt rallycross, og hjernen bag, Travis Pastrana, havde til formålet bygget en ottetalsbane med indbygget hop. Altså et af dem, hvor man hopper hen over de biler, som kører under på et andet stykke af banen. Du kender det sikkert fra et computerspil…

Til førermødet forklarede Travis, at det ville være ganske simpelt: Hvis kørerne ramte hoppet med 61 miles per hour – cirka 101 km/t – så ville de ikke hoppe langt nok. Men fra 62 til 70 mph ville de klare sig fint. Og så var alt vel godt?

Absolut ikke. Kun tre af kørerne kørte over hoppet i den første træning. Til gengæld stod de som skræmte skolebørn og kiggede bange ud mod banen. Frygten havde taget helt over.

Og det er vel forståeligt nok. For hvad nu, hvis man af forskellige årsager ikke kommer godt afsted op mod hoppet og ikke får fart nok på? Lemlæstelse, en ødelagt bil, og måske endnu værre ting kunne være lige foran dem. Skræmmende.

Men det er altså professionelle racerkørere, vi taler om her. Kørere, som får penge for at sætte sig bag rattet og køre racerbiler. Og de havde ladet følelserne overtage situationen.

(Så det er helt okay for os andre mindre kendte at ryge i fælden en gang imellem også…)

Hvis du har arbejdet med mig, så har du nok også oplevet at jeg har talt om at registrere følelsen for så at smide følelsen væk og fokusere på opgaven. Flere af kørerne havde ikke engang registreret at de var bange eller bekymrede, men begyndte i stedet at skælde ud på banen og arrangementet. Men nu kom banelayoutet jo altså ikke ind fra højre som en spontan idé den morgen…

Det vigtigste er, at registrere følelsen – anerkende at det føles ubehageligt at skulle ramme noget så præcist. Når først du har accepteret at du er bange eller bekymret, så kan du nemlig beslutte dig for at smide den væk. Det er ikke nemt at smide en følelse væk, men det er lettere når man ved at den er der.

Når følelsen er anerkendt og smidt langt væk, så kan du nemlig fokusere på hvordan du løser opgaven. Travis kom med løsningen til førermødet: Kør mellem 62 og 70 mph når du rammer hoppet, så skal alting nok gå. “Opgaven” kan eksempelvis løses med det korrekte tryk på speederen, og måske et større fokus på at komme rigtigt igennem det forudgående sving.

Nemt, ikke? 

Selvfølgelig er det ikke nemt. Jeg coachede “min egen” kører igennem udfordringen, og det kræver både åbenhed, tillid og troen på sig selv, hvis det skal lykkes.

Se videoen fra Utah her:

De voksne kan også blive bange… og det kan de helt store personligheder også, når de står over for et ret stort hop midt på racerbanen… 😎

Slået op af Tommy Schröter – Motorsport Coach i Lørdag den 22. september 2018