fbpx
News

“Som at trykke på reset-knappen”

Brasilianske Sergio Sette Camara er af flere udset til at blive en af fremtidens stjerner i F1-feltet. Som 16-årig flyttede han på egen hånd fra Brasilien til Spanien og tegnede i fjor kontrakt med Motopark Academy; et af Europas stærkeste F3-teams. I disse dage debuterer han som F1-testkører for Scuderia Toro Rosso.

I 2016 er Sergio blevet udvalgt som Red Bull Junior-kører. For at give ham det bedste udgangspunkt for at præstere optimalt, valgte Motopark-teamet at involvere Tommy Schröter som mentaltræner for det unge talent.

Livet som sportstalent på vej mod toppen kan være krævende og hårdt, og en arbejdsdag for Sergio er også godt fyldt med pligter:

Jeg er dybt taknemmelig for at være hvor jeg er. Jeg kører i det mesterskab jeg gerne vil køre i, for det team jeg helst vil køre for. Min kalender er fyldt til bristepunktet; der er næsten daglige simulator-sessions, sponsormøder, test på forskellige baner, og så er der også selve racerløbene. Det sværeste, synes jeg, er at vågne op hver morgen og være 100% tændt på opgaven – det er svært at klare dag efter dag, uanset hvor meget du vil det!

Som Red Bull Junior-kører hviler der et helt særligt pres på den unge racerkørers skuldre. Det forventes at Sergio opnår en række helt konkrete mål, ikke kun på racerbanen, men også områder som fysisk formåen og arbejdet udenfor banen. Det er alligevel ikke noget, der generer Sergio:

Sergio Sette Camara
Sergio Sétte Câmara kører i år europæisk Formel 3 for Motopark Academy.

Red Bull er et succesfuldt brand med et imponerende CV i sportens verden. Det er jo kun naturligt at de har store forventninger til mig, når de har vist mig den tillid. Jeg prøver kun at se det positive i min situation, men det kan godt være svært at filtrere. Så vidt muligt forsøger jeg altid at omgive mig med positive og troværdige mennesker – det hjælper mig til at holde fokus.

Sergios første møde med Tommy Schröter var i den tidlige optakt til 2016-sæsonen, og de to fandt hurtigt rytmen sammen. Det tager ham ikke lang tid at sætte ord på sine oplevelser med den danske motorsportscoach:

Det har været nogle rigtigt gode timer sammen med Tommy. Vi talte om hvilke områder jeg gerne ville forbedre mig på, og så arbejdede vi med dem indtil vi begge følte at vi havde flyttet noget. Det lyder nok kedeligt, men det var det på ingen måde!

Selvom Sergio har prøvet flere andre mentaltrænere med forskellige måder at arbejde på, har det brasilianske talent i stor grad sat pris på mødet med Tommy:

Tommy er utroligt kreativ, så vi har haft nogle virkeligt dynamiske sessions. Nogle gange fandt han på at lave reaktionsøvelser – andre gange kombinerede han reaktionsøvelser med at jeg kørte i simulatoren. Det havde jeg ikke lige prøvet før, men det var virkelig brugbart for mig. Andre gange tog vi “fri” og brugte eftermiddagen på at snakke om ting der frustrerede mig, både fagligt som racerkører og som mig, Sergio på 18 år, der er flyttet fra familie og venner i Brasilien for at jagte sin drøm.

Efter mine dage med Tommy har jeg haft meget bedre styr på mine tanker og fået større fokus på mine mål – lidt som at trykke på “reset”-knappen.
– Sergio Sétte Câmara

Mange unge racerkørere, ikke mindst i hjemlandet Brasilien, er begyndt at se op til det 18-årige stortalent. Alligevel mener han ydmygt, at han ikke er dygtig nok til at skulle give gode råd til den næste generation af racerkørere:

Jeg er slet ikke nået langt nok i min egen karriere til at kunne fortælle andre hvad der er rigtigt og forkert. Når det er sagt, så har de sidste par år med skiftet fra karting til formelbiler lært mig én vigtig lektie:

Det eneste du tager med dig fra gokarten er hvad, du har lært. Pokalerne og de flotte resultater bliver på gokartbanen.